Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief!

Of wijzig je gegevens indien je reeds bent ingeschreven.
23 Jun 2009
Benesol opent meest energiezuinige datacenter in België
De Belgische hosting en colo-provider bouwt een uniek koelingconcept uit binnen de infrastructuur van KPN in Brussel.

Per KiloWatt energie die een server in een datacenter verbruikt, gaat er nog eens 50 à 100% van die capaciteit naar koeling. Enerzijds zorgt recente technologie zoals blade servers en virtualisatie voor een betere benutting van de systemen. Maar de keerzijde van de medaille is dat het stroomverbruik én de uitgestoten warmte nog een stuk hoger liggen. Hoger stroomverbruik leidt dus tot meer warmte, dus meer koeling, dus nóg meer stroomverbruik...

Omdat het stroomverbruik een belangrijke factor is in de datacenterfactuur en omdat de totale stroomcapaciteit vaak zelfs de bepalende factor is voor de capaciteit van het datacenter, heeft Benesol binnen de infrastructuur van KPN in Brussel een uniek koelingconcept uitgewerkt, met een PUE-waarde van 1.3 (Power Use Efficiency). Dit betekent dat er per ‘nuttige’ KiloWatt slechts 30% overhead gaat naar koeling en omgevingsfactoren.

Benesol gebruikt enerzijds maximaal gebruik van ‘free cooling’ – koeling op basis van gewone omgevingslucht – en anderzijds een optimale koude luchtstroom dankzij een concept van Minkels.

Jan-Frans Lemmens

Meer info in